Регионална кампания за ограничаване на тютюнопушенето и за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюн

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление.

За 2021 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Реши и се откажи!”.

Тази година кампанията за Световния ден без тютюнопушене има за цел да помогне на 100 милиона души по света да се откажат от тютюнопушенето, чрез различни инициативи. В условията на пандемия COVID-19 много пушачи, в ситуация на изолация, вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно.

В подкрепа на усилията на експертите, работещи в областта на общественото здраве и на активните пушачи по целия свят на интернет страницата на СЗО е публикувана информация по темата:

       На 31.05.2021 г. в Районен младежки дом – гр. Перник, кв. Мошино РЗИ-Перник ще проведе мероприятие за отбелязване на Световния ден без тютюн.

Всички активни пушачи могат да се възползват от безплатните услуги, които предлага Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене към РЗИ-Перник, а именно:

  • индивидуални консултации на желаещите, взели вече решение да откажат цигарите;
  • определяне степента на никотинова зависимост – тест на Фагерстрьом;
  • запознаване с методите за отказване от тютюнопушене;
  • съвети за здравословен начин на живот;
  • измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи.

Консултациите се провеждат в сградата на РЗИ-Перник намираща се на адрес гр. Перник, ул. Миньор №15 след предварително записване на телефон 070010323.