16 октомври - Световен ден на прехраната

Световният ден на прехраната се отбелязва всяка година в целия свят на 16-ти октомври, тъй като през 1945 г. на тази дата е основана Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации. Този ден се чества в над 150 страни по света, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаване на устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение проблемите с прехраната, а страните да обединят усилия за борба с глада, лошото хранене и бедността.

            За отбелязване на Световния ден на прехраната Регионална здравна инспекция – Перник планира следните инициативи:

  • В партньорство с Консултативен съвет за младежка политика към Община Перник, Фондация “За храната“ – партньор на “Food Revolution“ в България и Професионална гимназия по техника и строителство “Арх. Йордан Миланов“ ще проведе демонстрация на приготвяне на вкусни и здравословни храни за младите хора, като алтернатива на бързите закуски. Събитието ще се състои на 16.10.2017 г. от 14:00 часа в сградата на професионалната гимназия.
  • В партньорство с Консултативен съвет за младежка политика към Община Перник и Професионална гимназия по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски“ ще проведе “Изложение на здравословни храни“, което ще се състои на 17.10.2017 г. от 12:00 часа в учебния корпус на ПГОТ – кв. “Христо Смирненски“ №12. Целта на изложението е да се постави фокус върху здравословното хранене с правилно подбрани и достъпни хранителни продукти и така да се покаже, че не е необходимо да се купуват скъпи и екзотични храни, за да се приготви здравословно, вкусно и добре изглеждащо ястие.