Регионална кампания за ограничаване на тютюнопушенето и отбелязване на 16 ноември 2017 г. - Международен ден без тютюнопушенеПо традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Идеята възниква през 1971 годи

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Идеята възниква през 1971 година в град Рандолф, когато американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Всяка година РЗИ – Перник организира Регионална кампания за ограничаване на тютюнопушенето и отбелязване на 16 ноември 2017 г. под мотото: „Живей без тютюн. Бъди независим!”.

Кампанията има за цел насърчаване на здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето, като се призовава всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

В рамките на кампанията РЗИ – Перник планира осъществяване на следните дейности:

  • организиране и провеждане на дискусии и видеопокази за вредата от тютюнопушенето върху здравето с ученици;
  • провеждане на измерване на нивото на въглероден оксид в издишания въздух от пушачи и пасивни пушачи, консултации за отказ от тютюнопушене;
  • изложба и награждаване на 16 ноември 2017 г. на победители от проведен Регионален конкурс за комикс на тема: „Младите хора – независими от алкохол и тютюн”.