Начини на заразяване с хепатит А, симптоми, лечение и профилактика

Вирусният Хепатит А е остро инфекциозно заболяване, при което се уврежда черния дроб, появява се жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон. Основният механизъм на предаване на заразата е фекално-оралният, по контактно-битов, хранителен или воден път на разпространение. При фекално-оралния механизъм роля играят замърсените със заразен материал ръце, хранителни продукти, вода и други. С хепатит А може да се заразим и от болен човек. Вирусът навлиза в организма през устата и с изпражненията се отделя в околната среда. Инкубационният период за заболяване от вирусен хепатит А е от 2 до 6 седмици, най-често е 3 до 4 седмици.

Най – популярният симптом е жълтеницата, но при голяма част от болните от хепатит А тя може да липсва, а заболяването да протече леко и дори без оплаквания. Възможно е да наподоби грипно заболяване или стомашно-чревна инфекция с умерено повишена температура, болки в гърлото, хрема, отпадналост, лесна уморяемост, болки в мускулите, загуба на апетит, гадене. При жълтеница оцветяването се забелязва най – напред по склерите и по долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Обикновено оплакванията при острия вирусен хепатит А отшумяват за по – малко от 2 месеца и се постига окончателно излекуване.

Лечението на Хепатит А е симптоматично и поддържащо, като се провежда в инфекциозните отделения на лечебните заведения за болнична помощ. Спазва се хигиенен и хранителен режим, избягват се физически натоварвания, ограничава се консумацията на алкохол. Необходимо е прием на обилно количество течности, прием на витамини и хепатопротектори, които намаляват тежестта на чернодробните увреждания и стимулират по – бързото и пълно възстановяване на организма. За да не се разболеем, много важно е редовно измиваме на ръцете и лична хигиена. Да не се използва вода за пиене, миене и къпане от непроверени водоизточници.