20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

Това е остеопорозата:

За да я спрем, трябва да я познаваме!

 По традиция Световният ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва ежегодно на 20 октомври, цели да насочи общественото внимание и да провокира мерки в глобален и индивидуален аспект, с оглед да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а оттам и възможността за независим и пълноценен живот на болните.

За първи път акцентът на Световния ден за борба с остеопорозата е насочен не само към рисковите групи, здравните специалисти и административните звена в здравеопазването, но най-вече към широката общественост. Посланието е просто: за да преодолеем заболяването, което в миналото е съпътствало предимно възрастните хора, а днес вследствие на съвременния начин на живот се разпространява с размерите на епидемия, засягаща все по-млада популация, трябва да го познаваме!

За целта Международната фондация по остеопороза е разработила компактно ръководство „Това е остеопорозата!“, което занапред ще служи като ориентир какви мерки трябва да предприемаме от ранна възраст до старини, за да съхраним възможността да се движим и да живеем активно на всяка възраст.

Ръководството ще бъде представено по време на събитията за отбелязване на Световния ден без остеопороза, които се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“ и се провеждат със съдействието на РЗИ в гр. Перник. В рамките на тези събития ще се представят презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени; ще се предоставят информационни материали и тестове за определяне на личния риск. Желаещите ще могат да измерят костната си плътност на цена 10 лв. след предварително записване на тел. 0886 839104 в интервала 9:00-17:00 часа в работни дни.

Очакваме ви на 22 октомври 2019 г. (вторник) от 10:00 часа в сградата на Минна болница – гр. Перник – партер-кабинет д-р Хаджиев.