ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С 19 ОКТОМВРИ – ДЕН НА ГРАД ПЕРНИК, В УСЛАВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА

„Област Перник все още се намира в така наречената златната среда. Нека бъдем разумни и да постъпваме отговорно. Продължавайте да спазвате "Трите Д" - дисциплина, дистанция и дезинфекция. Пазете себе си и близките около вас“, апелира директорът на Регионалната здравна инспекция, д-р Юри Торнев във връзка с рекордния брой новодиагностицирани лица с COVID -19 за последните 24 часа в страната – 914. Той напомни, че Перник е много близо до София и Благоевград, където има големи огнища на заразени с корона вирус. Д-р Торнев призовава жителите и гостите на Перник да бъдат внимателни на предстоящия празник на града -19 октомври. По този повод РЗИ е направила и специално предписание към Община Перник. Засилват се и проверките за спазване на противоепидемичните мерки.
За последното денонощие на територията на Пернишка област са регистрирани общо 7 нови случая. Активните към момента са 74 случаи. От тях 57 са на домашно лечение и 17 хоспитализирани – в  Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Перник са настанени  8 лица, в МБАЛ „Рахила Ангелова“ – 5 лица  и в УМБАЛСМ  „Н.И. Пирогов“ – 4 лица. Няма заразени с корона вирус ученици и медицински персонал.
Регистрираните случаи за област Перник до момента са  312, излекуваните са 224, а починалите са 14. Карантинираните лица са общо 172 лица: в община Перник – 119, в община Радомир – 42, в община Брезник – 5, в община Трън – 3, в община Земен – 1 и в община Ковачевци – 2.
Според справката, която разполага Регионалната здравна инспекция, към момента област Перник разполага със следната леглова база:
СБАЛББ Перник – свободни легла – 2 бр., заети – 8.
МБАЛ „Р. Ангелова“ Перник – 10 бр., заети – 5.
В наличност има още 38 резервни легла.