Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.

ВИДЕО

 

 

МНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКА ПЕДИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ ЧОВЕШКИЯ ПАПИЛОМА ВИРУС /HPV/ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ПРИ МОМИЧЕТАТА / изтеглете от тук /

 

 

 

МНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКО ГИНЕКОЛОГИЯ  ЗА ЗНАЧИМОСТТА, ЕФЕКТИВНОСТТА, БЕЗОПАСНОСТТА И ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ ВИРУСИ НА ЧОВЕШКИЯ ПАПИЛОМ / изтеглете от тук /

 

 

 

ЗА ВАС РОДИТЕЛИ / изтеглете от тук /

 

 

 

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА НПППРМШ: http://hpv-vaccine.bg/

 

 

 

РЕГИОНАЛНА КАМПАНИЯ - На 01.10.2012 г. РЗИ - Перник, стартира началото на регионална информационна кампания в изпълнение на оперативна Цел 3 на Национална програма за първична профилактика на рак на маточната шийка, 2012-2016 година.

 

Заповед РД № 04-67/05.10.2012 г. на директора на РЗИ – Перник, за сформиране на Регионален координационен съвет за провеждане и координиране на дейностите, целящи повишаване нивото на информираност сред населението, със специална насоченост към целевите групи и изпълнителите на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р. България, на регионално ниво.

 

Заповед № РД-04-77/17.10.2012 г. на директора на РЗИ – Перник, за утвърждаване на Регионален план за провеждане на регионална информационна кампания в изпълнение на оперативна Цел 3 на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, 2012-2016 година - период за изпълнение  2012-2016  година.

 

План-график за изпълнение на дейностите, целящи повишаване нивото на информираност сред населението, със специална насоченост към целевите групи и изпълнителите на програмата за значимостта на РМШ и възможностите за първична профилактика чрез имунизация.

 

Презентация, изготвена по материали на Българската педиатрична асоциация

 

Презентация по издадена брошура „За родители” на Министерство на здравеопазването, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Българска педиатрична асоциация, Българско сдружение по ваксинопрофилактика, Български червен кръст, БСИМ, БАОГ.

 

Кратки характеристики на продуктите Cervarix и Silgard, за информация на общопрактикуващите лекари.

 

Рак на маточната шийка - как да се предпазим?

 

Ракът на маточната шийка е второто по честота туморно заболяване, след рака на гърдата, сред жените между 20 и 45 години в целия свят. В България всеки ден една жена умира от това заболяване.

Ракът на маточната шийка възниква след продължителна инфекция с вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV), който се предава при полов контакт. Ранното започване на полов живот и честата смяна на сексуални партньори са предпоставки за по-честото заразяване с човешки папиломен вирус. Заразяването с онкогенен вирус не означава, че непременно ще се стигне до развитие на предраково състояние или рак. Това зависи от състоянието на имунната система, наличието на други сексуално предавани инфекции, тютюнопушене, лоша интимна хигиена. В над 80% от случаите вирусът стонтанно изчезва от организма на момичето или жената, т.е. настъпва самоизлекуване. Само упорита вирусна инфекция крие риск от развитие на рак. Интервалът между такава упорита инфекция и евентуална проява на рак на маточната шийка е над 10 години, понякога повече. През първите 2-3 години клетките на маточната шийка не претърпяват никакви видими промени, после постепенно се появяват начални признаци на предраково превръщане. След това, ако HPV инфекцията не премине (не се самоизлекува), измененията в клетките стават все по-тежки, докато се стигне до рак.

Известни са над 100 типа HPV, за 15 от които е доказано, че могат да причинят рак на маточната шийка. Много хора, кито са се заразили с HPV дори не знаят, че са преносители, тъй като няма ясно изразена симптоматика. В голям процент от случаите появата на симптоми е признак за напреднало заболяване. По този начин партньорите си предават вируса, без дори да знаят за това. HPV типове 16 и 18 са най-разпространените онкогенни типове, отговорни за около 70 % от всички случаи на цервикален карцином по света. Всяка сексуално активна жена е изложена на риск от инфекция с онкогенни типове HPV. Веднъж заразила се, обаче, тя невинаги изгражда имунитет към вируса и може да бъде заразена отново.

Най-добрата защита срещу рак на маточната шийка е комбинацията от първична профилактика, т.е. ваксинация преди започване на полов живот (предпазва над 90% от заразяване с онкогенен HPV) и вторична профилактика – редовни скринингови прегледи след започване на такъв. Ваксините срещу рак на маточната шийка са с много добър профил на поносимост и безопасност. Те помагат на организма да се предпази от инфекции посредством изработване на специфичен имунен отговор срещу съответния болестотворен антиген или вирус. Ваксините срещу рак на маточната шийка съдържат неинфекциозни, вирусоподобни частици. Това означава, че ваксинацията не може да причини заболяване с вируса или развитие на рак на маточната шийка. Вторичната профилактика или скрининговото изследване се прави при гинекологичен преглед, чрез цитонамазка. Изследването е бързо, безопасно и в повечето случаи напълно безболезнено. При процедурата специалист взима проба от клетките маточната шийка и ги изпраща в лаборатория за изследване под микроскоп. Първоначално скрининг се прави веднъж годишно до получаване на три последователни нормални (отрицателни) резултата. След три прегледа, при които не са били открити отклонения от нормата (абнормални резултати), изследването се прави веднъж на три години.

 

Архив:

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИЧНА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 2012 -2016 г. /изтеглете от тук /