Какво представлява тютюнопушенето?

Тютюневият дим съдържа над 4 000 вредни вещества. Те мога да доведат до увреждане на всяка част от човешкият организъм.

Тютюнопушенето уврежда здравето не само на пушачите, но и на тези, които са около тях и са принудени да вдишват тютюневият дим.

Ако един пушач изпуши десет цигари, човекът до него ще е погълнал дим, равен на шест цигари.

Не е установено безопасно ниво на излагане в среда с тютюнев дим.

Изпушването на всяка цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута, което изтощава сърцето и води до повишаване на кръвното налягане. Нараства рискът от инфаркт и инсулт.

С цигарения дим в белите дробове влизат много отровни вещества, които увреждат дихателната система.

В тютюневия дим се съдържат 69 вещества, които е доказано, че могат да предизвикат рак не само на белите дробове, а и на бронхите, трахеята, устната кухина, хранопровода, стомаха и други органи.

Тютюнопушенето води до по-голям риск от импотентност и намалена репродуктивна способност при мъжете, както и до безплодие, преждевременно раждане и аборти при жените.

Особено опасно е пушенето по време на бременност или кърмене, защото вредните вещества преминават в плода или кърмата.

Пушенето спомага и за: влошаване на паметта, слуха и зрението; повишен риск от гастрит, язва; развитие на остеопороза, фрактури на бедрената кост; състаряване на кожата и поява на ранни бръчки.

Тютюневият дим вреди на всички, които го вдишват.

В много страни се полагат големи усилия за предпазване на непушачите от цигарения дим. Това създава възможност за среда без тютюнев дим и мотивира част от пушачите да се откажат от тютюнопушенето.