20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата, отбелязван на 20 октомври всяка година, е целогодишна кампания, посветена на повишаване на глобалната осведоменост за профилактика, диагностика и лечение на остеопорозата и други подобни мускулно-скелетни заболявания. Тя има за цел да постави здравето на костите и превенцията на фрактури на глобален дневен ред, който да достигне  до здравни специалисти, медии, политици, пациенти и обществеността като цяло.

Остеопороза означава „порести кости“. Тя е здравословно състояние, което отслабва костите, прави ги крехки и податливи на счупване. Развива се бавно в продължение на няколко години и често се диагностицира при падане или внезапен удар, причиняващ фрактура на кост. Най-честите наранявания при хора с остеопороза са: счупена китка, счупено бедро, счупени гръбначни кости (прешлени). Ежегодно, около 1,5 млн. от счупванията се дължат на остеопороза.

Обикновено хората не знаят, че имат остеопороза, тъй като няма симптоми в ранните етапи на заболяването. Но в следствие на отслабване на костите от остеопороза се проявяват симптоми като болка в гърба, причинена от счупен или свит прешлен, загуба на височина с течение на времето, прегърбена поза и много по-лесно счупване на кост от очакваното. Потърсете лекаря си  ако сте преминали през ранна менопауза или сте приемали кортикостероиди в продължение на няколко месеца, развивате постепенно болезненост в гръбнака, рентгенографията на зъбите ви покаже, че имате костна тъкан в челюстта или някой от родителите ви е имал фрактури на бедрената кост.

Съществуват редица неща, които можете да предприемете във всяка възраст, за да предотвратите отслабването на костите.

Приемайте богати на калций храни като обезмаслено прясно мляко, нискокалорично кисело мляко, риба, сусамени семена, бадеми и зеленчуци със зелени листа. Два пъти седмично яжте риба.

Приемайте витамин D и излагайте на слънце ръцете и лицето за 15-30 минути всеки слънчев ден. Яжте храни, съдържащи растителни естрогени като фасул и други соеви продукти. Избягвайте приема на храни, които влошават усвояването на калция от организма като червени меса, безалкохолни напитки, прекомерни количества алкохол и кофеин. Не пушете. Правете физически упражнения най-малко три пъти седмично по 30-45 минути. Избягвайте лекарствени средства, съдържащи алуминий, тъй като те се свързват с фосфора в червата и пречат на калциевата абсорбция.

В заключение, остеопорозата е основен проблем за общественото здраве, който засяга всички. Не чакайте да влезе в рутината ви, предприемете превантивни действия.