17 ноември 2022 г. - Международен ден без тютюнопушене

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. За първи път той е отбелязан през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден.

Тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества и носи много висок здравен риск за рак на белия дроб, сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Употребата на тютюн е причината за поне едно раково новообразувание на всеки седем в световен мащаб, включващо карцином на белия дроб и дихателните пътища, на главата, на бъбреците, на пикочния мехур, на шийката на матката. Всяка година се регистрират около 1,2 млн. нови случаи на рак на белия дроб.

Пасивното тютюнопушене е сериозен рисков фактор за остри и хронични респираторни заболявания, намалена белодробна функция при децата и младежите, увеличени респираторни оплаквания при възрастните. Когато майката е пушачка, рискът от респираторно заболяване при децата е два пъти по-голям.

Ограничаването на тютюнопушенето може да помогне на всеки човек. Само една година след спирането на цигарите, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява рязко. След 2 до 5 години рискът от получаването на инсулт се изравнява с този на непушачите. В рамките на 5 години намалява и риска от развитието на рак на устата, гърлото или жлъчката. След 10 години намалява наполовина и риска и от развитие на тумор на белия дроб.

На този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.