Основи на кърменето

Майчиното мляко бива три вида. Към края на бременността и няколко дни след раждането, то се нарича коластра - златисто-перлено-жълтеникавото, леко прозрачно първо мляко. Въпреки че е в много малки количества, коластрата е точно храната, от която новороденото се нуждае в началото – много наситена на хранителни вещества, богата на имуноглобулини, а също действа като естествен лаксатив, който помага на бебето да изхвърли мекониума (първите изпражнения). Коластрата съдържа три пъти повече протеини от майчиното мляко в по-късен етап и повече антитела. Благодарение на полезните вещества в състава му, то подсилва имунната система на новороденото, като го предпазва от инфекции и заболявания, от които е застрашено след раждането. Целта на коластрата е да стабилизира организма, да му даде достатъчно количество хранителни вещества и да му съдейства за изграждането на щит срещу бактериите.

Няколко дни след коластрата идва ред на преходното мляко, което е на разположение на бебето в рамките на две седмици. Преходното мляко включва по-голяма доза мазнини, необходими за нервната система и за защита на клетъчната мембрана. Освен това съдържа повече витамини в сравнение с коластрата, както и малко повече захар.

Истинското майчино мляко, такова, за каквото повечето хора се сещат, се нарича зряло мляко. Появява се около третата седмица след раждането. Значителна част от съдържанието му е вода, тъй като бебето се нуждае от хидратация. Включва също мазнини, въглехидрати, аминокиселини, витамини, минерали, ензими и протеини – всичко необходимо, което да поддържа малчугана сит през първите месеци.

Млякото се дели на два типа: предно мляко – първото мляко, което потича от гърдите в началото на храненето, по-водно и с по-ниско съдържание на мазнини и служи за утоляване на жаждата на бебето, и задно мляко – което стига до бебето, след като е изсукало първото мляко. То е с по-малък обем и е богато на мазнини.

Добре е времето за кърмене на бебето да не се ограничава, за да може то да поеме адекватно количество и от двата типа мляко – както предното, което утолява жаждата му, така и задното, което засища глада и е важно за доброто наддаване. Обичайно бебето само пуска гърдата, когато се е насукало и тогава може да му се предложи другата гърда, от която да суче, ако желае.

Неправилната техника на засукване може да доведе до проблеми като: разранени зърна, лош трансфер на мляко, недохранване на бебето, недостатъчна стимулация и проблеми с количествата на кърмата при майката.

За правилно засукване е нужно зърното на гърдата да попадне максимално дълбоко в устата на бебето заедно с достатъчно голяма част от ареолата (тъмната част на зърното).

За целта преди засукване зърното трябва да сочи към областта между горната устна и нослето на детето, а устата му трябва да е отворена широко, сякаш се опитва да захапе хамбургер. След като бебето е засукало, външните краища на устните са леко обърнати навън.

Важно е новороденото да поеме колкото се може по-голяма част от ареолата - така млякото се изсуква от каналчетата, които се намират зад ареолата, в посока към зърното.

В резултат може да се види и чуе ефективно сукане с преглъщане, при което се осъществява реален трансфер на мляко.

Ако детето не е засукало правилно, може леко да вкарате малкия пръст откъм ъгълчетата на устните, за да се наруши вакуума, след което изчакайте детето да отвори широко уста и го сложи отново да засуче, както трябва.  Не отдръпвайте гърдата от нослето на бебето.

Ако бебето Ви е поставено правилно на гърдата, то няма да има затруднения с дишането. Ако натискате гърдата си, за да му помогнете да диша, това може да доведе до запушени млечни канали и неправилно положение при сученето.

Не се обезкуражавайте - кърменето изисква практика от Вас и Вашето бебе. Ако мислите, че имате затруднения в заемането на правилна позиция за кърмене и сучене, свържете се с Вашия лекар или консултант по кърмене, за да Ви помогне.

Щом веднъж сте поставили бебето в подходящото положение, отпуснете се и кърменето ще започне.

Доброто позициониране като част от засукването на гърдата е един от най-важните фактори за предотвратяване на разранените зърна и за осигуряване на адекватен прием на кърма от бебето.