Ку-треска

От началото на 2019 г. към настоящият момент в Пернишка област са съобщени и регистрирани 3 случая на заболели от Ку-треска лица към 30 случая на заболели от цялата страна. Пациентите са със своевременно уточнена диагноза Ку-треска, във възрастовата група от 40 г. до 60 г., всичките са успешно лекувани в МБАЛ „Р. Ангелова“ и изписани без усложнения. След излизането им от болничното заведение са поставени под активно медицинско наблюдение от личните им лекари.

Заболяването засяга хора и животни, като по-висок риск от заболяване с Ку-треска има при определени професии – ветеринарни лекари и техници, работници в сферата на животновъдството, млечната и кожарска индустрия. Основен резервоар и източник на причинителя /Коксиела Бърнети/ са кърлежи, диви животни и птици /природни огнища/ и домашни животни /селскостопански огнища – крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици/.

Причинителят /Коксиела Бърнети/ е значително устойчива във външната среда и спрямо дезинфекционни препарати.

Ку-треска

при хората протича:

остро /грипоподобно - висока температура, силно главоболие, отпадналост, болки в мускулите с последваща  пневмония, както и с картината на остър вирусен хепатит /гадене, повръщане, пожълтяване на склерите на очите, потъмняване на урината и повишени чернодробни ензими/;

хронично с усложнения: възпаление на ставите /артрит/, костите /остеомиелит/, кръвоносните съдове /васкулит/, сърцето /ендокардит/.

при животните води до абортиране и трайно безплодие /опасни са плацентата, околоплодните води, млякото, секрети от носа и устата, урината и изпражненията на заразените животни/.

Хората се заразяват при:

  • ухапване от заразен кърлеж;
  • вдишване на заразен прах при работа в обори, кошери, заразен фураж, обработка и транспортиране на вълна от заразени животни, както и по време на раждане от околоплодните води на болни животни /причинителят прониква през кожата и лигавиците на човека/;
  • при консумация на недобре обработени продукти , добити от болни животни/сурово мляко, месо, масло, сметана и др. – в кашкавал и сирене причинителят е жизнеспособен до 25 дни/.

 Мерки за предпазване от Ку-треска:

  • да се избягват по възможност контакти с кърлежи, при излети, селскостопанска дейност, разходки в парка със или без домашни любимци /кучетата пренасят кърлежите чрез козината си/;
  • да се използват препарати срещу кърлежи ;
  • да се използват лични предпазни средства при клане на животни и обработка на животински суровини;
  • да се използват лични предпазни средства при абортиране или израждане на заразени домашни животни.

Ако в кожата Ви се е впил кърлеж се обадете на лекар за консултация, преглед , снемане на кърлежа и изпращане за изследване.

Ако се налага сами да отстраните кърлежа предварително се запознайте с методите за премахване.